Lys og mørke

Båltale, Elkenøre Strand den 23. juni 2023

Kære alle sammen

Tusind tak for invitationen til at holde årets båltale hos jer.
De af jer, der kender mig, ved at vores skønne Sydhavsøer står mit hjerte meget nært og derfor også ofte danner bagtæppet i mine romaner. Derfor vil jeg også advare jer: I har selv inviteret mig, så nu risikerer I at her sker et mord, en biljagt eller hvad omgivelserne nu end inspirerer mig til…

Midsommer har været fejret i tusinder af år og for at overvinde de hedenske vikinger måtte de kristne missionærer derfor også være kreative og inddrage netop denne tradition. Og fordi Johannes Døberen ifølge Lukasevangeliet havde fødselsdag 6 måneder før Jesus, blev han udvalgt til at lægge navn til denne aften, i den forkortede udgave Hans. Og samtidig blev fejringen skubbet fra den 21. til den 24., så det passede med kristendommen.

De færreste skænker nok de frygtelige hekseafbrændinger en tanke, når de sætter heksen på toppen af Sct. Hans bålet. Da jeg var barn, handlede det om at skræmme det onde væk, og de onde hekse fra eventyrene var snarere inspirationskilden sammen med min mors fortællinger om, at vi skulle undgå at helse kunne finde hvile i netop vores have, når de fløj til Bloksbjerg for at holde deres heksemøder. Den første hekseafbrænding i Danmark fandt for øvrigt sted ikke langt herfra, nemlig i 1540 i Stege på Møn, mens den sidste foregik i Nykøbing i 1693. Hekseafbrændingerne var en kamp mellem det gode og det onde, mellem lys og mørke.

I aften er vi samlet her omkring bålet for at fejre Sct. Hans aften, en tid hvor vi traditionelt hylder lysets tilbagevenden og markerer overgangen fra mørket til lyset. De skønne lange sommeraftner, som fra nu af dog bliver kortere og kortere her efter solhverv.

Som forfatter er jeg fascineret af kontrasten mellem lys og mørke både som fysiske fænomener i naturen og som psykologiske fænomener i menneskets sind. Lad os i aften reflektere over denne dualitet og betydningen af lys og mørke i vores liv.

Lys og mørke er to modsatrettede kræfter, der eksisterer side om side i vores verden. Vi kan ikke værdsætte lyset uden at have oplevet mørket. I naturen oplever vi cyklussen af dagslys og nattemørke, og det er netop i kontrasten mellem de to, at vi finder skønheden og magien. En solopgang, skyggerne i en rosenknop, de mørke træstammer mod de lyse bøgeblade…

Som krimiforfatter er jeg dybt bevidst om betydningen af lys og mørke som symboler i mine historier. Mørket repræsenterer det ukendte, det skræmmende og det mystiske. Det er i mørket, at hemmeligheder gemmer sig, og det er i mørket, at forbrydelser begås. Men det er også i mørket, at vores mod bliver testet, og hvor vi finder vores indre styrke til at overvinde frygt og udfordringer.

På den anden side symboliserer lyset håbet, oplysningen og sandheden. Lyset skaber klarhed og viser os vejen frem. Det er lyset, der hjælper os med at afsløre mørkets hemmeligheder og bringe retfærdighed. I mine historier er det ofte retsmedicineren, der med sit skarpe lys af viden og indsigt afslører sandheden bag forbrydelserne og bringer retfærdighed til ofrene.

Ligesom i mine krimier er lys og mørke også til stede i vores egne liv. Vi oplever alle lysere og mørkere perioder. I vores mørkeste stunder kan det føles som om, at lyset aldrig vil skinne igen. Men vi må huske, at mørket kun er midlertidigt. Ligesom nattemørket altid afløses af dagslyset, vil vores personlige mørke blive erstattet af lysere tider, hvis vi formår at bevare håbet og troen.

Sct. Hans aften minder os om vigtigheden af at fejre lyset og omfavne det, selv når vi står lige på tærsklen til det overvældende mørke. Lad os bruge denne aften til at reflektere over vores egne lysende øjeblikke og de udfordringer, vi har overvundet. Lad os også sende en tanke til dem, der stadig kæmper i mørket, og lade vores bål skinne som et symbol på håb og støtte.

Jeg vil afslutte med at takke jer alle for at være her i aften og for at lytte til mine ord. Lad os sammen fejre lyset og mørket og alt det, der giver vores liv dybde og mening. Må lyset altid lede os gennem mørket, og må vi finde styrken til at sprede vores eget lys i verden. Med disse ord vil jeg ønske jer alle en skøn sommer.

Tak for opmærksomheden og god aften til jer alle.

Første gang

Så fik jeg også prøvet at holde båltale. Tak for tilliden, Heidi og Aksel. Tak for den gode stemning til de 224 fremmødte på Elkenøre smukke strand. Tak for de inspirerende snakke før og efter. Og ikke mindst tak til dig, der hjalp mig med inspiration til talen.